Het is zoals het is

Het is zoals het is. Oh, wat voelde ik me gefrustreerd, geïrriteerd en onbegrepen als ik de mindfulness trainer deze zin hoorde uitspreken in de periode dat ik zelf de mindfulness training volgde. Ook bij mijn medecursisten zag ik het ongemak groeien als de trainer steeds weer diezelfde woorden uitsprak. Geen situatie te groot of te heftig of daar kwam het weer. ‘Het is zoals het is’.

  • Na 12 sollicitatiebrieven weer niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Het is zoals het is.
  • Je schoonmoeder die weer eens kleinerend doet over jouw kookkunsten? Het is zoals het is.
  • Altijd intensief aan het hardlopen en nu wijzen de onderzoeken uit dat je artrose aan je knie hebt. Het is zoals het is.
  • Jarenlang het allerbeste van jezelf gegeven en toch is er geen plaats meer voor jou na deze reorganisatie. Het is zoals het is.
  • Je partner besluit na 20 jaar samen dat hij liever alleen verder gaat? Het is zoals het is. 
  • De vriendinnengroep waar je al jarenlang mee optrekt besluit een weekendje weg te gaan zonder jou. Het is zoals het is.

Door mindfulness heb ik geleerd om te gaan met nare en lastige situaties die op men pad komen, om ze te accepteren. Om te accepteren dat ‘het is zoals het is’.

Door te accepteren dat de situatie ‘is zoals het is’ kun je het loslaten en kost het je geen energie meer. Accepteren maakt dat je een keuzemoment voor jezelf creëert, zodat je weer verder kunt met je leven. Je kunt de situatie niet veranderen, wel de manier hoe je ermee omgaat.

Accepteren is durven kiezen voor geluk. Accepteren wat er op je af komt en daar het beste van maken is geluk in actie.

Het niet kunnen of willen accepteren dat dingen soms anders lopen dan we willen zorgt voor stress. De makkelijkste manier om die stress te voorkomen is op te houden met willen dat de dingen anders zijn dan ze zijn. De situatie te accepteren. Accepteren is iets anders dan goedkeuring, accepteren houdt simpelweg in dat je ruimte maakt voor wat gaande is in plaats van te proberen er iets anders van te maken. Door te accepteren verdwijnt de boosheid, de frustratie, de angst en onzekerheid. Je hoeft niet meer te vechten, je kunt loslaten. Je kunt weer verder. Verder gaan betekent niet dat je hoeft te vergeten wat er is. Het betekent alleen dat je accepteert wat er is en dat je besluit door te gaan met leven.

Misschien vind jij het ook wel lastig om te accepteren wat er op je pad komt. Zou je makkelijker om willen gaan met lastige situaties die je tegenkomt in je leven. Wil je loslaten, zodat er meer ruimte komt voor energie, rust en ontspanning.

Bel of mail mij gerust voor een vrijblijvend gesprek. Dan stemmen we samen af hoe ik iets voor jou kan betekenen.

Hartelijke groet,

Natascha van der Klooster

www.gietervolgeluk.nl

natascha@gietervolgeluk.nl

(06) 54248767