Die eerste werkdag na de vakantie blijft elke keer weer een beetje onwennig. Dit jaar heb ik nog niet veel zin om weer te gaan werken. Na 2 weken vrij begin ik juist een beetje te wennen dat er niks moet, dat ik gewoon elke dag kan zien wat de dag brengt. De eerste dagen van mijn vakantie gingen vooral op aan bijslapen, veel mediteren, wandelen en zorgen dat mijn hoofd en lijf weer tot rust kwamen. Daardoor realiseer ik me dat ik de maanden voor mijn vakantie eigenlijk weer in een oud patroon was beland. Een patroon van hard werken, nog een tandje bij zetten, de lat lekker hoog leggen.

Natuurlijk kan ik dan ook even flink balen, dat ik weer in dat oude patroon stap. Want hoewel ik me toch toch steeds voorneem om mindful leven in de praktijk te brengen, in de praktijk blijkt dat vaak toch een hele uitdaging. Toch lukt het me om dat baalgevoel snel los te laten. Inmiddels weet ik wat me te doen staat om snel te resetten, om m’n hoofd en m’n lijf snel tot rust te brengen. Zodat ik weer volop kan genieten, me bewust ben van de kleine, mooie dingen die er zijn.

Morgen begint het ‘gewone’ leven dus weer, de uitdaging is om ook dan, in de drukte van alledag het mindful leven vast te houden en mijn grenzen te bewaken zodat ik mezelf niet voorbij loop. Hoe ik dat doe? Door weer bewust bezig te zijn met mindfulness, mijn oefeningen prioriteit te geven door ze de eerste weken in m’n agenda in te plannen. Want ook daarin heb ik inmiddels een patroon te pakken. Een positief patroon, wat me helpt om goed voor mezelf te zorgen, mijn rust te bewaren zodat ik voldoende ontspanning vindt om daarnaast ook weer lekker hard er tegen aan te gaan. Het past mij namelijk allebei heel goed, die patronen. Het gaat erom de balans te houden.

Ben jij ook al weer volop aan het werk en voel je de druk langzaam alweer toenemen? Terwijl ook jij je deze zomer had voorgenomen om nu echt meer tijd voor jezelf in te bouwen? Doorbreek dan nu jouw patroon en schrijf je in voor de mindfulness-training of mindful walk die binnenkort van start gaat.